Budjettivaltuusto 2016

Tiistai 15.11.2016 - Harri Syrjäläinen

Arvoisa puheenjohtaja, hyvät valtuutetut ja muut läsnäolijat.

Haluan aluksi tuoda esille, että ryhmäpuheenjohtajien kokouksen perusteella Kokoomus, SDP, Kristillisdemokraatit ja Siniset ovat päässeet sopimukseen kunnanhallituksen hyväksymän talousarvion pohjalta. Ryhmien puheenjohtajat, Harri Syrjäläinen, Pekka Lahti ja Jani Viinikainen sekä kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtajan Timo Keskisen tilalla varahenkilönä kokouksessa ollut Tuomas Bährend allekirjoittivat sopimuksen jossa sitouduimme siihen, että valtuustoryhmistämme ei tule muutosesityksiä tai ponsiesityksiä nyt käsiteltävään kunnan talousarvioon vuodelle 2017 ja taloussuunnitelmaan vuosille 2017-2019. Sopimus nousi ensi kertaa esille viime kesäkuussa, kun Kristillisdemokraattien ryhmäpuheenjohtaja Timo Keskinen tiedusteli muiden ryhmien halukkuutta budjettisopimukseen, joten kiitos hänelle ja sopimuksen allekirjoittaneille ryhmille.

Tämä valtuusto käsittelee neljättä talousarviotaan. Tällä kertaa valmistaudumme käsittelemään talousarviota täysin erilaisissa tunnelmissa kuin kolmena edellisenä kertana. Jos aikaisemmat talousarviot olivat leikkaavia, niin nyt käsiteltävä talousarvio on korjaava ja lisäävä. Poikkeuksellisesti haluan esittää kiitokset kunnanhallitusryhmäämme kuuluneille puolueille, jotka kantoivat suuren vastuun säästöistä päätettäessä. 

Nyt on myös aika kantaa vastuuta. Kun teimme kiperiä säästöpäätöksiä, niin samalla toimme esille, että tilannetta on seurattava tarkasti. Käsiteltävä talousarvio tulee lisäämään maltillisesti resursseja sinne missä niitä eniten tarvitaan. Lisäresurssien kohdentamiseen parhaita asiantuntijoita on lautakunnat. Edelleen toistan saman minkä aikoinaan säästöpäätöksiä tehtäessä. Jos tulevan vuoden aikana tilanne muuttuu merkittävästi niin lautakunta voi tarvittaessa pyytää valtuustolta lisärahoitusta.

                                                                                                    

Kunnanhallituksen puheenjohtajan käyttämää tokaisua lainaten: Kuntalaisen paras turva on tasapainoinen kuntatalous.

Kokoomuksen valtuustoryhmä asetti tälle vaalikaudelle yhden tavoitteen ja se oli talouden saaminen tasapainoon. Ryhmäämme on syytetty päättämättömyydestä ja väitetty, että se on hajallaan. Valtuustoryhmämme on ollut valtuustokauden aikana erimieltä asioiden kohdentamisesta mutta tavoitteemme on aina ollut kirkas. Tasapainoinen kuntatalous.

Valtuuston aikaansaamien päätösten tulokset voi lukea tästä kirjasta. Talous on tasapainossa.

Arvoisa puheenjohtaja,

Nyt viimeistä talousarviotaan käsittelevä valtuusto voi jättää ensivuoden keväällä kuntavaaleissa valittavalle valtuustolle erilaisen viestikapulan kuin otti vastaan edeltäjältään. Valittavat valtuutetut voivat keskittyä kuntalaisten palveluiden kehittämiseen säästämisen sijaan.

Toivon kaikille malttia kokoukseen. Paikallista viihderyhmää mukaillen: Ny ku me kuvitellaan et meillä on rahaa kuin rakennusmestarilla niin otetaan silti rauhallisesti.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kangasala budjetti