Valmiina Tulevaisuuden kuntaan

Share |

Keskiviikko 29.3.2017 - Harri Syrjäläinen


Seuraavassa yksi esimerkki siitä miten sanoista päästiin tekoihin. Tämän valtuustokauden alussa veropohja mureni alta ja mietimme kuumeisesti mitä ratkaisuja tekisimme.  Vasemmistopuolueet olisivat halunneet korottaa vain veroja, jopa 0,75 prosentilla. Kokoomuksen linja oli verojen mahdollisimman vähäinen korotus. Veronkorotusten tiedetään johtavan kulutuksen laskuun ja tämä vaikuttaa erityisesti pienten palveluyrittäjien toimintaan. Esitimme kunnanhallituksessa kokonaisuutta, jonka valtuusto sittemmin hyväksyi. Tässä mallissa ehdotimme veroja korotettavaksi vain 0,5%, käyttömenoista säästettäväksi 1,8 milj € ja sijoitussalkusta tuloutettavaksi 1 milj € käyttömenojen kattamiseen. Tätä päätöstä arvosteltiin ankarasti. ”Ei noin voi tehdä. Säästöt pitää kohdentaa”. Me luotimme säästön kohdentamisessa kunnan viranhaltioihin ja säästö toteutui. Lähes koko raha saatiin säästettyä tukipalveluista, jolloin suora vaikutus kuntalaisiin oli mahdollisimman pieni. Kiitos tästä kuuluu silloisen liiketoimintayksikkö Oksan työntekijöille.

Valtuustokausi sisälsi myös säästöpäätöksiä, jotka vaikuttivat suoraan kuntalaisten palveluihin. Säästöjen kohdentamista vaikeutti Pälkäneen ja Kangasalan yhteistoiminta-alueen luominen, joka takasi sote-henkilöstölle 3 vuoden irtisanomissuojan. Tämän johdosta säästöjä jouduttiin enimmäkseen kohdentamaan muihin toimialoihin.

Kangasalla on saavutettu tilanne, jossa tulevaisuus pystytään ottamaan vastaa sellaisena kuin se tulee ilman pelkoa talouden romahtamisesta. Valtuustokauden lopussa olemme tilanteessa jossa käyttötalouden ylijäämä helpottaa suunnittelemaan tulevaisuutta huomattavasti paremmin. Voimme vihdoin alkaa kehittää kuntalaisten palveluita ainaisen kurjistamisen sijaan. Lisäresurssit tulee kohdistaa lapsiin ja nuoriin sekä kuntalaisten arjen sujuvuuden lisäämiseen ja asuinympäristön viihtyisyyden parantamiseen.

Vaikka tällä hetkellä tuntuu, että rahaa on ja haluaisi muiden tavoin luvata kuun taivaalta, tulee maltti kuitenkin säilyttää eikä lisätä menoja ylettömästi. On syytä muistaa, että sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnan hoidettavaksi vuonna 2019, emmekä vielä tarkkaan tiedä miten muutos vaikuttaa Kangasalan talouteen.

Vastuullinen politiikka luo turvan huomiselle.

Harri Syrjäläinen

Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja

Avainsanat: Kangasala


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini